Основною стравою свята є млинці, які готують у різних варіаціях — з начинками або без. Млинці символізують сонце, що повертається після зими. Протягом Масляної люди відвідують один одного, влаштовують гуляння, катання на санях, співи та танці.

Ця традиція також включає в себе обряди, пов’язані з проводами зими, такі як спалення опудала зими, що символізує очищення та прощання з холодами. Масляна — це час радості, єднання родини та друзів, а також збереження українських культурних традицій.
МАСЛЯНА
МАС
ЛЯНА
Календар українських традицій
МИ ПІДІБРАЛИ
найкращих традиційних начинок, щоб здивувати Вашу родину.
5
НАЧИНКА З ГРЕЧКИ ТА ГРИБІВ
Рецепт 1
Інгредієнти:
  • 1 склянка гречки;
  • 200 г грибів (печериці або лісові);
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль і перець, зелень за смаком.

Приготування:
  1. Промийте гречку, залийте водою в співвідношенні 1:2 і варіть до готовності (приблизно 15-20 хвилин). Потім відкиньте на друшляк і дайте стекти.
  2. Приготуйте гриби: Цибулю наріжте дрібними кубиками, гриби — скибочками. На розігрітій сковороді з рослинною олією обсмажте цибулю до прозорості, потім додайте гриби і смажте до готовності (приблизно 5-7 хвилин).
  3. Змішайте інгредієнти: додайте готову гречку до грибів і цибулі. Посоліть, поперчіть і добре перемішайте. За бажанням додайте дрібно нарізану зелень.
Рецепт 2
Інгредієнти:
  • 1 склянка рису;
  • 3 яйця;
  • 1/2 склянки зеленої цибулі (або 1 склянка свіжої зелені);
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком;

Приготування:
  1. Промийте рис, залийте водою у співвідношенні 1:2 і варіть до готовності (приблизно 15-20 хвилин). Потім відкиньте на друшляк і дайте стекти.
  2. Яйця відваріть круто (приблизно 10 хвилин), остудіть, очистіть і наріжте дрібними кубиками.
  3. Дрібно наріжте зелену цибулю або іншу зелень.
  4. У великій мисці змішайте готовий рис, нарізані яйця, зелену цибулю, додайте сіль і перець за смаком. Все добре перемішайте.
НАЧИНКА З РИСОМ, ЗЕЛЕННЮ ТА ЯЙЦЕМ
Рецепт 3
НАЧИНКА З ТУШКОВАНОЇ КАПУСТИ, МОРКВИ ТА ЦИБУЛІ
Інгредієнти:
  • 500 г капусти (білокачанної);
  • 1 середня морквина;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль і перець, зелень за смаком.

Приготування:
  1. Капусту нашинкуйте, моркву натріть на крупній тертці, а цибулю наріжте дрібними кубиками.
  2. На розігрітій сковороді з рослинною олією обсмажте цибулю до прозорості.
  3. Додайте натерту моркву до цибулі і смажте ще 5-7 хвилин до м'якості.
  4. Додайте нашинковану капусту до сковороди, добре перемішайте. Посоліть, поперчіть за смаком.
  5. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на середньому вогні приблизно 20-25 хвилин, періодично помішуючи, поки капуста не стане м'якою. Додайте дрібно нарізану зелень перед зняттям із вогню.
Рецепт 4
НАЧИНКА З ГАРБУЗА ТА МАКУ
Інгредієнти:
  • 500 г гарбуза;
  • 3-4 ст. л. маку;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль (щіпка).

Приготування:
  1. Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками. Варіть у підсоленій воді до м'якості (приблизно 15-20 хвилин). Після цього злийте воду та подрібніть гарбуз у пюре.
  2. У великій мисці змішайте гарбузове пюре, обсмажений мак, цукор і корицю. Все добре перемішайте, щоб начинка стала однорідною. При потребі підсоліть за смаком.
Рецепт 5
НАЧИНКА З ТВЕРДОГО СИРУ ТА ТОВОРОГУ
Інгредієнти:
  • 200 г твердого сиру;
  • 200 г творогу;
  • 1-2 ст. л. сметани (за бажанням);
  • сіль і перець, зелень за смаком.

Приготування:
  1. Твердий сир натріть на крупній тертці, а творог розітріть виделкою до однорідності.
  2. У великій мисці змішайте натертий сир, творог і сметану. Якщо полюбляєте, додайте дрібно нарізану зелень, а також сіль і перець за смаком. Все добре перемішайте до однорідної маси.
СМАЧНОГО!